HomeCirculeerOver de doodstraf in Nederland en of iemand mag doden bij bedreiging

Reacties

Over de doodstraf in Nederland en of iemand mag doden bij bedreiging — 3 reacties

  1. Vooral politiemensen en soldaten worden door de goedmensende huiskamerjuristen veel te gemakkelijk voor de rechter gesleept vanwege “dispropotioneel handelen”. Die rechter spreekt ze dan meestal wel vrij, maar toch.

  2. Om iemand in zo’n situatie (of jezelf) te kunnen beschermen móet je daar veel voor trainen. Er is geen alternatief voor training. Ook alleen door training kun je je geest voorbereiden voor alle emoties die je eventueel overspoelen op zo’n moment. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Het is heel makkelijk om te zeggen’schiet!’. Maar wat als je geen pistool of geweer bij je hebt? Dat is een veel realistischer scenario in Nederland. Mag niet. Een mes? Kun je maar beter goed mee om gaan, want als je tegenstander het van je afpakt ben je de pineut. Het komt dus aan op de bereidheid tijd te steken in het jezelf bekwamen in het doden van mensen.. Dat vinden de meeste mensen eng. Ook al is het voor zelfverdediging. Om over draagverloven voor verantwoordelijke burgers en juridische gevolgen maar te zwijgen…

  3. @Ricky Morales, die onervarenheid van de gemiddelde Nederlander heeft inderdaad alles te maken met het gegeven dat we het geweldsmonopolie hebben gegeven aan de overheid. Dat hebben de Amerikanen niet in die mate gedaan. Het daarvoor gebruikte argument is altijd geweest dat velen te ver verwijderd wonen van de politie en dat ze alleen daarom al recht menen te hebben op een wapen om zich te kunnen verdedigen. (Er zijn vast andere motieven, maar deze vond ik altijd de sterkste en meest reële.)

    Vroeger hadden we de dienstplicht. Daar deden de jongens tenminste nog een beetje ervaring op. Ik betwijfel of er in het debat over het afschaffen van de dienstplicht politici of deskundigen waren die het thema van de toenemende onervarenheid en de daaruit mogelijk voortvloeiende disproportionaliteit ter sprake brachten.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *