Wat hoort de lezer te weten over mij, Peter van Lenth? Allereerst dat ik al vele jaren een eigen blog op het internet heb, maar heb besloten me te voegen bij het team van HardeWoorden.nl en ervoor ga. En verder dat de naam een pseudoniem is. Natuurlijk is niet voor niets gekozen voor een pseudoniem. Er zijn nu eenmaal ook in Nederland mensen en groepen die bereid zijn intimidatie en erger toe te passen. Van die mensen probeer ik mij te vrijwaren door anoniem te bloggen.

Dat gezegd hebbende, dat het internet ons gelukkig toestaat om redelijk anoniem onze mening te verkondigen moet liever geen vrijbrief inhouden om maar wat te roeptoeteren. Ik laat weliswaar mijn ‘onderbuik’ geregeld spreken, maar ben er evengoed altijd op uit om mijn gevoel en opinie zo goed mogelijk te onderbouwen met argumenten en feiten. Hopelijk wordt dat herkend door de lezer. Ik schrijf bewust ‘hopelijk’ want het is mijn ervaring dat we allen behoorlijk selectief lezen. Ik hoef maar één enkele discutabele oneliner in een heel betoog te plaatsen en al degenen die zich door die oneliner gekwetst zullen voelen onthouden nog slechts die ene ‘belediging’ en zullen bij hoog en laag blijven beweren dat die Van Lenth geen argumenten en feiten inbrengt en slechts een populist is. Of dat mijn ‘feiten’ helemaal geen feiten zijn en dat die Van Lenth een manipulatieve leugenaar is. Of bijvoorbeeld mijn bezorgdheid over de Islam zal worden uitgelegd als haatzaaien, provoceren, discriminatie, racisme en zelfs fascisme. Dat zijn allen reacties die veel zeggen, maar dan vooral over degenen die zo reageren. Maar dan moet je dat wel zien en dat vereist de nodige ervaring, met debatteren en met logisch redeneren.

Er is één regel die eigenlijk onder elk van mijn opiniestukken zou moeten staan:

Als je dit opiniestuk grof vindt of beledigend of dom, neem dan alsjeblieft eerst enige afstand van je toetsenbord en probeer kalm te bedenken of er mogelijk een alternatieve, minder kwalijke, uitleg van het opiniestuk denkbaar is.